Despre proiect


Considerăm că inițiatia de față propusă de noi spre finanțare este un experiement socio-cultural care generează experiențe necesare tineretului comunității locale, crescând nivelul consumului de cultură al acestora.

Timișoara se află la confluența unei sinergii a interculturalității în care diferite etnii se exprimă într-o armonie perfectă. Astfel, dorim să exploatăm patrimoniul intercultural pe care Timișoara îl deține pentru a crește consumul de cultură în rândul tinerilor din comunitatea locală.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Europa trebuie să valorifice la maximum valoarea intrinsecă, economică și socială a patrimoniului său cultural; ea ar trebui să fie centrul inovării bazate pe patrimoniu, să profite de oportunitățile create prin digitalizare și să promoveze în toată lumea cunoștințele noastre de specialitate despre patrimoniu. Trebuie să încurajăm peste tot în Uniunea Europeană adoptarea unei abordări mai prietenoase în cadrul siturilor și a muzeelor din patrimoniu, care ar trebui să recurgă la tehnici și tehnologii noi pentru a atrage vizitatori și în special pentru a trezi interesul tinerilor. Pe scurt, trebuie să dăm viață istoriei.”

Activitatea principală a proiectului de față va fi întrebuințarea unei metode personalizate de educație nonformală, aplicată pentru prima dată în acest context pe tineretul timișorean fiind mulată perfect pe vestigiile culturale timișorene. Numele aceastei metode este “treasure hunt cultural”. “Treasure-hunt”-ul este o metodă de educație nonformală care pune accentul pe cunoașterea patrimoniului cultural al Timișoarei, promovarea si incurajarea activitatilor in echipa, dezvoltarea creativității și încurajarea spontaneității tinerilor participanți.

Din punct de vedere organizatoric, metoda permite dezvoltarea unor parteneriate educationale cu institutii de acelasi profil si cu principalii factori locali educativi.

Proiectul de față este un program educațional, inovativ și complet prin care tinerii vor fi puși să facă cercetare, să se informeze, să citească, să viziteze, să creeze, să experimenteze, să învețe. Astfel, inițiativa noastră reprezintă totodată un catalist pentru creativitate și dezvoltare personală prin vizitarea punctelor culturale principale ale Timișoarei, prin combinarea elementelor de teorie cu cele practice și prin îndeplinirea misiunilor socio-culturale.

Proiectul si-a propus să le ofere tinerilor timișoreni şansa de a-şi redescoperi oraşul şi, ȋn acelaşi timp, de a se distra alături de persoane noi, ȋn ȋncercarea de a găsi “comoara culturală a Timișoarei”, pe baza unor indicii, ghicitori si jocuri care le-au pus la incercare creativitatea, inteligenta si spiritul de echipa. De asemenea, la fiecare locaţie echipele vor realiza fotografii cât mai creative, atât cu obiectivele culturale, cât şi pentru unele “provocări”, ce vor fi jurizate la sfârlitul activității. Ne-am propus astfel sa implicam 80 de tineri intr-o activitate extrem de interactiva si distractiva pentru redescoperirea si aprecierea valențelor cultural-istorice ale Timișoarei, , valențe pe care multi dintre noi le-am uitat sau pur si simplu nu le cunoastem. Traseul va acoperi cele mai importante zone culturale, turistice și istorice ale municipiului încercand să combine abilitățile tehnice, fizice și intelectuale cu o buna cunoaștere a orașului nostru.

Ne dorim, așadar, prin intermediul acestui proiect dezvoltatea cunostintelor interculturale prin redescoperirea obiectivelor culturale și istorice ale Municipiului Timisoara, prin redefinirea viziunii pe care participantii o au asupra orașului lor.